Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Αναποδογυριστή µηλόπιτα...

Σήμερα όλη μέρα βαρετή είπα να καθίσω να μαγειρέψω κάτι και βρήκα κάτι νόστιμο ...
Υλικά
1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη 125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη4 αυγά 1 λεμόνι (ξύσμα)3 κ.σ. κονιάκ 1/2 φλ. τσαγιού γάλα 5 μήλα καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή σε μισοφέγγαρα1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη1 κ.σ. κανέλα1 κ.γ. γαρίφαλο2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τις δύο κουταλιές βούτυρο και το λιώνουμε στο φούρνο για 2-3 λεπτά. Στρώνουμε τα μήλα στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο και πασπαλίζουμε με το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Βάζουμε το ταψάκι ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και το γάλα.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μπολ με το μίγμα και διπλώνουμε απαλά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία ζύμη όπως το κέικ.
4. Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω στα μήλα. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C και όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζουμε για να έρθουν τα μήλα από πάνω.
μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά
(πηγή:http://www.argiro.gr)

2 σχόλια: